Freerunning

 

Geschiedenis

Om freerunning in zijn totaliteit te begrijpen gaan we terug in de tijd naar Oude Griekenland (ongeveer 2000 jaar geleden). Het schijnt dat de Grieken één van de eerste civilisaties waren die een combinatie van bewuste lichamelijke oefeningen deden. Deze oefeningen bestonden uit (de basis motorische vaardigheden) snelheid, coördinatie, kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen. Later begonnen de Romeinen deze oefeningen eigen te maken ter voorbereiding van hun troepen. Even later rond de 17de eeuw ontwikkelde Riedrich Ludwig Jahn diverse oefeningen en "toestellen" gericht op verschillende disciplines (wat wij nu als gymnastiek kennen).  In de opvolgende jaren bleven deze oefeningen en disciplines zich ontwikkelen op uiteenlopende gebieden. Namelijk voor gevechtstechnieken/oorlog, amusement, competities en uiteindelijk als sport (bijv. turnen). 

 

Parkour

Het schijnt dat Parkour uit diverse militaire oefeningen was uitgevonden (Mogelijk uit Vietnam als ontsnappingstechniek). Soldaten werden voorbereid om zich zo snel en efficiënt mogelijk te verplaatsen. Sebastien Foucan krijgt krediet als een van de eerste beoefenaars van parkour zoals wij het tegenwoordig kennen. In 2003 deed hij mee met een documentaire genaamd Jump London. Door dergelijke documentaires bereikte Parkour Europa. Sebastien en vele anderen hadden hun eigen draai aan Parkour gegeven en uiteindelijk ontstond er Freerunning. 

 

Wat is freerunning?

Freerunning is voortgevloeid uit Parkour. Bij Parkour gaat de beoefenaar zo snel en efficient mogelijk van punt a naar b. Bij Freerun verplaats de beoefenaar zich op een artistieke wijze van a naar b. Freerunning is de kunst van bewegen oftewel "the art of motion". Beide disciplines worden vaak gecombineerd. 

 

Tegenwoordig 

Freerunning en Parkour blijven zich ontwikkelen en gaan richting een officiële sport. Zo zijn er al wereldwijde competities zoals de World chase tag en de Redbul art of motion. Bij de World chase tag moeten de deelnemers elkaar zien te tikken in een arena vol obstakels. Bij de Redbul art of motion gaan de deelnemers een parcours afleggen. Vervolgens worden zij beoordeeld op: flow, creativiteit/stijl, uitvoering, moeilijkheidsgraad en algemene prestatie.

 

Tricking

Tricking is een combinatie van bewegingen uit de Martial arts, gymnastiek(turnen), acrobatiek en dans( Bijv. Martial arts variant capoeira). Een beoefenaar combineert diverse vaardigheden (tricks) tot een uitvoerbaar geheel. Beoefenaars van freerunning, parkour en tricking kiezen vaak voor een combinatie uit deze verschillende disciplines. 

 

 

 

 

Fun fact:

Wist je dat de "Kong" (foto) eigenlijk de "Panther" was?

Lijkt het op de sprong van een katachtige of een Gorilla?

 

© 2021 Freerunnersz 

MOVEMENT IS PROGRESS